Zamknij
REKLAMA

Szklane domy w Bieszczadach (FOTO)

14:52, 30.10.2018 | M.S
REKLAMA
Skomentuj

Student V roku architektury w Rzeszowie, Jakub Lazarowicz,  stworzył projekt nowoczesnych, szklanych budynków agroturystyki w Bieszczadach, w bezpośredniej bliskości Zalewu Solińskiego. 

W założeniu projektowane obiekty będą znikać w otoczeniu pastwiska oraz lasu, w minimalnym stopniu ingerując w środowisko naturalne.

Zespół budynków składa się z pawilonu służącego jako bacówka oraz grupy domków letniskowych. Pawilon jest obiektem wielofunkcyjnym, ma służyć przede wszystkim jako schronienie dla ludzi i zwierząt. Domki kształtem przypominają okoliczne świerki, ich bryła dzięki dużym przeszkleniom znika na tle wysokich drzew. Budynki czerpią inspirację z naturalnego otoczenia i są doskonałym uzupełnieniem bieszczadzkiego krajobrazu.

Domki letniskowe inspirowane są między innymi wyglądem namiotów turystycznych oraz żagli łodzi pływających po Zalewie Solińskim. 

Widać to w szczególności, gdy obserwator patrzy na grupę budynków z boku, wydają się one być czarnymi żaglami poruszającymi się pośród drzew.

Stojąc na wprost dostrzec można wyraźne podobieństwo do naturalnej formy świerków rosnących w tle. Strzelista bryła zaakcentowana została dodatkowo detalem w postaci dachówek krawędziowych, osłaniających ogromne, frontowe przeszklenie. "Rozstrzępione" kontury dachu nadają budynkowi agresywnego charakteru, natchnieniem w tym przypadku były świerkowe szyszki.

Z kolei pawilon, zaprojektowany jest jako niewielki akcent w krajobrazie i punkt orientacyjny. Obiekt o funkcji zbliżonej do klasycznej bacówki, został zaprojektowany w wyższej części działki. Podzielono go na dwie, niezależne części. Pierwsza z zapleczem dla pasterzy i turystów, druga dla zwierząt.

Swobodny plan, kojarzyć się może z literą S. Konstrukcję z drewna klejonego stanowi promienisty układ ram trójkątnych o zmiennym kształcie.

Inspiracją w tym przypadku była górska grota skalna - naturalne schronienie owiec. Nie bez znaczenia pozostają lokalizacje wejść.

Jedno zlokalizowane od strony łąki, umożliwia obserwowanie krajobrazu i wypasu owiec przez osoby odpoczywające wewnątrz obiektu. 

Drugie zaś, znajduje się od strony lasu i ułatwia dostęp zwierzętom szukającym schronienia przed trudnymi warunkami atmosferycznymi, słońcem i dużym wiatrem.

Całość, dla lepszej integralności z otoczeniem, przekryta zostanie stropodachem zielonym by z czasem został on zarośnięty okolicznymi gatunkami traw.

REKLAMA

Komentarze (4)

maciasmacias

4 0

jak dla mnie bomba 19:25, 30.10.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

piotrpiotr

1 0

Gdzie można je pooglądać? 20:01, 30.10.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

mama

2 0

Chętnie spędzę trochę czasu w takim domku :) 00:18, 31.10.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

NoPodobaMiSięNoPodobaMiSię

2 0

Dawno nie widziałem tak dobrego projektu architektonicznego, przemyślanego i wpasowującego się w otoczenie, brawo. 10:33, 31.10.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA
© isanok.pl | Prawa zastrzeżone