Zamknij

Staropolski żurek na zakwasie z prawdziwkami najsmaczniejszy wygrał kulinarną "Bitwę regionów"

18:42, 16.08.2022 . Aktualizacja: 18:44, 16.08.2022
Skomentuj Powiat Sanocki Powiat Sanocki

Pyszne, regionalne jedzenie, spora dawka zabawy i muzyki - tak wyglądały tegoroczne dożynki w gminie Bukowsko. Regionalny konkurs "Bitwa Regionów" na najlepszą potrawę wygrało KGW w Nagórzanach "Nagórzanki". Jury konkursu ich staropolski żurek na zakwasie z prawdziwkami uznało za najlepszy. 

Dożynki gminne w Bukowsku zgromadziły tłumy. Rozpoczęły się mszą świętą odprawioną w kościele pw. Podwyższenia Krzyża Świętego, po której nastąpił uroczysty przemarsz korowodu dożynkowego na stadion Bukowianki Bukowsko. Następnie miała miejsce prezentacja wieńców dożynkowych oraz część artystyczna. Na scenie wystąpiły dzieci z Zespołu Szkół w Bukowsku, Kapela Ludowa „Bukowianie”, Chór Męski z Bukowska, Kabaret Rak, Zespół Flerof ze Słowacji. Gwiazdą wieczoru był zespół Kordian.

Dożynkom towarzyszyły liczne stoiska z wyrobami kulinarnymi przygotowanymi przez koła gospodyń wiejskich, stoiska ze spożywczymi wyrobami lokalnymi, z rękodziełem, zabawkami, biżuterią, stoiska edukacyjne, doradcze (m.in. z Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa – Oddział Terenowy w Rzeszowie, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Sanoku, Nadleśnictwa Lesko, Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie,  Centrum Usług Społecznych w Bukowsku, Komendy Powiatowej Policji w Sanoku i Bukowsku, OSP KSRG w Bukowsku, Uczelni Państwowej w Sanoku, WOT i WCR w Sanoku, Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie, Centrum Usług Społecznych w Bukowsku.

Ważnym punktem dożynek było rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich „Bitwa Regionów”, w którym udział wzięło 16 kół z terenu powiatu sanockiego. Celem konkursu był wybór najsmaczniejszej potrawy promującej nasz region.

W jury konkursu zasiedli: Andrzej Betlej (przewodniczący), Dariusz Szul (zastępca przewodniczącego), Agnieszka Kluz-Wanat (członek) oraz Gabriela Bałut (członek). Wybór potraw nie był łatwy, ale ostatecznie jury przyznało następujące miejsca:

I miejsce: KGW w Nagórzanach „Nagórzanki” za „ Staropolski żurek na zakwasie z prawdziwkami”;

II miejsce: KGW w Załużu za potrawę „Bigos Soplicy”;

III miejsce: KGW w Nowotańcu za potrawę „Gołąbki z hreczki z grzybami w sosie grzybowym”.

Wszystkie koła biorące udział w konkursie otrzymały nagrody finansowe i rzeczowe, w tym m.in. bony w wysokości 500 zł ufundowane przez Powiat Sanocki.

Źródło: Powiat Sanocki 

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%