Zamknij

Waga elektroniczna kuchenna – jaką wybrać?

15:23, 26.11.2018 | RED

Chociaż w przyrządzaniu posiłków często liczy się spontaniczność, niektóre dania wymagają idealnie dobranych proporcji. Teoretycznie można posłużyć się domowymi miarkami, takimi jak np. łyżeczka, szklanka, ilość składników będzie orientacyjna. Dlatego z pomocą przychodzą elektroniczne wagi kuchenne – bardziej udoskonalone odpowiedniki wag mechanicznych. Sprawdź, czym się kierować przy ich wyborze.

Wagi kuchenne to nieoceniony pomocnik, dzięki któremu przyrządzanie dań zgodnych z oryginalną recepturą będzie dużo łatwiejsze. Tego rodzaju akcesoria przydają się również osobom będącym na diecie – umożliwiają bowiem nie tylko ważenie, ale i porcjowanie produktów. Mogą okazać się także pomocne osobom zmagającym się z cukrzycą – w przypadku diabetyków dokładne odmierzanie porcji posiłków odgrywa istotną rolę w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.

Elektroniczne wagi kuchenne – na co zwracać uwagę?

Elektroniczne wagi kuchenne różnią się nie tylko wielkością czy designem. Można wskazać wiele czynników, które wpływają na przewagę jednego modelu nad drugim. Dlatego przed dokonaniem zakupu, warto przeanalizować dostępne wagi pod kątem wielu kryteriów.

  • Maksymalne obciążenie

Kuchenne wagi elektroniczne przystosowane są do odmierzania produktów o maksymalnej wadze wynoszącej 1-5 kg. Wybór konkretnego modelu warto uzależnić od swoich potrzeb. Jeśli waga będzie przeznaczona wyłącznie do odmierzania produktów sypkich, np. cukru, mąki, ryżu, kaszy, spokojnie wystarczy model z małym obciążeniem. Jeżeli natomiast potrzebujesz sprzętu bardziej uniwersalnego, np. w związku ze stosowaną dietą, wybieraj wśród modeli o dużym maksymalnym obciążeniu.

  • Dokładność pomiaru

Wagi kuchenne dostępne w sklepie Technica wyróżniają się dużą dokładnością pomiaru – nawet do 0,001 kg. Przekłada się to na większą precyzję odważania, co pozwala na przyrządzanie posiłków idealnie odzwierciedlających recepturę.

  • Dostępne funkcje

Przy wyborze wagi elektronicznej liczą się także dostępne funkcje. Ich jest im więcej, tym większa szansa na dopasowanie sprzętu do indywidualnych wymagań użytkowników.

Tarowanie to jedna z podstawowych funkcjonalności, która jest już standardem w większości wag kuchennych dobrych marek. Pozwala to na szybkie zważenie produktów – bez konieczności odejmowania wagi naczynia.

Pomocny może okazać się przelicznik jednostek wagowych – szczególnie, jeśli podczas przygotowywania posiłków często korzystasz z zagranicznych przepisów. Dobre wagi kuchenne pozwalają na odczyt nie tylko w kilogramach, ale również uncjach lub funtach.

Dla osób będących na diecie lub dbających o sylwetkę, ważną funkcjonalnością będzie zawartość kaloryczna. Taka funkcja pozwala na uzyskanie informacji dotyczącej tego, ile kalorii zawiera ważony produkt. Bardziej zaawansowane urządzenia (np. kuchenne wagi dietetyczne) podają także informacje o zawartości białek, tłuszczów i węglowodanów.

Pomiar objętości płynów to kolejna funkcjonalność, która może być przydatna podczas przyrządzania posiłków. Sprawdza się wówczas, gdy do przygotowywania dania potrzebne są nie tylko sypkie, ale i płynne produkty. Dzięki tej funkcji nie trzeba już zamieniać litrów na kilogramy i odwrotnie.

  • Czas pracy na zasilaniu bakteryjnym

To, jak długo waga kuchenna jest w stanie pracować na jednej baterii, odgrywa istotną rolę. Im dłuższy czas pracy, tym sprzęt jest tańszy w eksploatacji. Warto jednocześnie zwrócić uwagę czy model ma wskaźnik zużycia baterii – dzięki temu można uniknąć sytuacji, w której waga przestaje działać w najmniej oczekiwanym momencie.

Wybór wagi kuchennej wcale nie jest łatwy – szczególnie, jeśli zależy Ci na zaawansowanym modelu niezbędnym do przyrządzania dietetycznych posiłków wymagających dużej precyzji pomiarowej.

(RED)
REKLAMA
© isanok.pl | Prawa zastrzeżone