Zamknij

Wszystkie zalety mleka migdałowego ? czyli dlaczego warto je pić?

10:42, 04.04.2019 RED Aktualizacja: 10:42, 04.04.2019

Coraz więcej mówi się o szkodliwości mleka krowiego. Ludzie nie powinni wypijać go w nadmiarze, gdy już są dorośli, a ponadto sporo osób nawet o tym nie wiedząc nie trawi laktozy. W tej chwili na szczęście można już kupić mleko, które jest jej pozbawione, jednak i tak są i lepsze alternatywy. Takie, dzięki którym można dostarczyć do organizmu sporą ilość białka, a przy okazji i innych, bardzo zdrowych elementów. Co warto wiedzieć o mleku migdałowym – które jest jedną z wyjątkowo zdrowych alternatyw dla mleka krowiego? Czy warto je pić, a jeśli tak, to właściwie dlaczego?

Czym jest mleko migdałowe?

Mleko migdałowe – jak sama nazwa wskazuje – produkowane jest z migdałów. Są one specjalnie przygotowywane, by móc wycisnąć z nich sok, jaki następnie mieszany jest z wodą. Takie mleko oczywiście można przygotować także i w domu, chociaż wymaga to sporej ilości pracy, a do tego smak niekoniecznie będzie idealny. Dlatego większość osób decyduje się raczej na zakup gotowego mleka z migdałów – w tej chwili można je bowiem bez trudu znaleźć w wielu sklepach. Mleko migdałowe to napój roślinny, o białawym kolorze oraz wyśmienitym, delikatnym smaku. Wiele osób twierdzi, że jest dużo lepsze niż mleko krowie, a w dodatku posiada dużo mniej kalorii!

Jakie właściwości ma mleko migdałowe?

Mleko migdałowe posiada mnóstwo zalet – począwszy właśnie od niewielkiej ilości kalorii, co jest świetną informacją dla odchudzających się. W 100 mililitrach tego mleka znajdziemy jedynie 24 kalorie, co jest rzeczywiście doskonałym wynikiem. Mleko możemy zaś dodawać do wszystkich napojów czy deserów – dokładnie tak, jak normalne mleko krowie. Zawiera ono także sporo wapnia, a przy tym mało fosforu, dzięki czemu wapń wchłania się bez przeszkód. Nie zawiera przy tym laktozy, więc może być wypijane przez osoby, które cierpią na jej nietolerancję. Osób takich jest naprawdę bardzo dużo – przy czym większość niestety nie zdaje sobie sprawy ze swojej przypadłości. Można z kolei liczyć na sporą porcję witamin, jaką dostarczy do organizmu ów mleko roślinne.

Mleko migdałowe a mleko krowie

W zasadzie zostało już wymienionych mnóstwo zalet mleka migdałowego, które sprawiają, że góruje ono nad mlekiem krowim. Niektóre osoby powinny wprowadzić je do diety i często wypijać – na pewno dostarczą do organizmu odpowiednią porcję wapnia, a przy tym nie muszą się obawiać, że do tego dojdzie zbyt dużo kalorii. Uniwersalność tego mleka – będącego w rzeczywistości napojem migdałowym – jest tak duża, że nawet w wielu restauracjach można w tej chwili zamówić je do kawy. Na stronie zakreconysloik.com.pl można znaleźć ekologiczne mleko migdałowe – jeszcze lepsze, świeższe i zdrowsze. W tej chwili wszyscy powinniśmy zwracać uwagę na ekologiczne produkty, poszukując ich. Na szczęście w internecie znalezienie dobrej jakości towarów tego typu nie jest trudne, a wygodne – podobnie jak ich zamawianie. Warto więc rozejrzeć się na stronie również za innymi, ekologicznymi produktami - pełnymi zdrowia płynącego prosto z natury.
 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%