Ziemniak w gastronomii ma bardzo duże znaczenie i został w szczególny sposób doceniony na tegorocznym konkursie w Zespole Szkół numer 5 w Sanoku.
Pomysłodawcą i organizatorem tego przedsięwzięcia jest m.in. Pani Monika Lemko, nauczycielka wychowania fizycznego w ZS nr 5 w Sanoku. Prywatnie miłośniczka gotowania i blogerka kulinarna. Konkurs organizowany był już po raz drugi i cieszy się dużym zainteresowaniem wśród młodzieży. W tym roku uczestnicy przygotowali ziemniaczane dania. W kulinarnym starciu brali udział uczniowie szkół podstawowych i gimnazjalnych, którzy podzielili się na 12 drużyn. Każda drużyna miała za zadanie przyrządzić w ciągu 90 minut, danie z wcześniej zgłoszonego przepisu.
,,konkurs jest dla wszystkich uczniów nie tylko dla tych, którzy chcą wybrać kierunek gastronomiczny. Jest dla uczniów którzy kochają gotować, którzy to lubią i chcą przeżyć jakąś przygodę, a niekoniecznie wybiorą ten zawód’’ - Mówi Pani Monika Lemko.
Jury miało bardzo trudne zadanie, w wybraniu najlepszych dań. Poziom konkursu był na wysokim poziomie, młodzież wykazała się nie tylko imponującymi umiejętnościami kulinarnymi, lecz także niezwykłą kreatywnością oraz świetną organizacją pracy na swoich stanowiskach. Pomimo rywalizacji, panowała luźna, sympatyczna i radosna atmosfera. Taki klimat z pewnością przeniósł się na smak udanych potraw. Po burzliwych naradach przydzielone zostały miejsca. Każdy z uczestników konkursu otrzymał atrakcyjne nagrody
Wyniki:
I miejsce - Szkoła Podstawowa w Strachocinie. Kuchnia polska - „Placuszki ziemniaczane pikantne z sosem przyprawowym” : Paulina Cecuła , Emilia Rodzinka
II miejsce - Szkoła Podstawowa w Pakoszówce. Kuchnia polska – „Placki ziemniaczane z gulaszem”: Maya Dżugan, Rafał Piecuc
III miejsce - Szkoła Podstawowa nr 4 w Sanoku. Kuchnia polska – „Kluski białe z jarmużem, wędzonym pstrągiem w sosie kremowo pikantnym” : Agnieszka Łągawa, Paulina Tomczewska
IV miejsce - Szkoła Podstawowa w Trepczy. Kuchnia polska – „Knedle ze śliwkami”: Sandra Chytła, Patrycja Ćwian
V miejsce - Szkoła Podstawowa nr 1 w Sanoku. Kuchnia polska – „Babka ziemniaczana”: Amelia Wojnakowska, Anna Mazur
VI miejsce - Szkoła Podstawowa nr 1 w Sanoku. Kuchnia polska – „Placki z gotowanych ziemniaków z indykiem i warzywami”: Natalia Tomkiewicz, Patrycja Wolanin
VII miejsce - Szkoła Podstawowa nr 8 w Sanoku. Kuchnia irlandzka – „Ziemniaki pieczone po irlandzku”: Julia Dudek, Monika Miazga
VIII miejsce - Szkoła Podstawowa w Myczkowie. Kuchnia polska – „Pierogi leniwe”: Piotr Matuszewski, Daniel Młynarczuk
z aktywny udział nagrody otrzymali :
Zespół Szkół w Bukowsku. Kuchnia polska – „Kluski ziemniaczane z sosem czosnkowym i fit frytkami”: Magdalena Gembuś, Oliwia Mikołajek
Szkoła Podstawowa w Besku. Kuchnia polska – „Złociste ziemniaki z filetem z kurczaka i sosem pieczarkowym”: Kacper Kot, Emilia Kostka
Szkoła Podstawowa nr 2 w Sanoku. Kuchnia polska – „Ziemniaczki z grilla w boczku” : Rafał Koczera, Szymon Kucaba
Zespół Szkół w Nowotańcu. Kuchnia niemiecka – „Sałatka ziemniaczana z boczkiem, sałatka ziemniaczana z ogórkiem konserwowym”: Aleksandra Zarycka
Mariola Majka
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie, smaczne i pomysłowe dania i życzymy dalszych sukcesów. To nie koniec kulinarnych przygód w ZS nr 5. Po za konkursem, prowadzone są również warsztaty gastronomiczne dla uczniów z internatu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz