Jak zrobić latte? Co to w ogóle za rodzaj kawy, który dziś cieszy się tak dużym uznaniem na rynkach amerykańskim i europejski? Latte macchiato jak zrobić, by uzyskać idealne proporcje, cieszyć się smakiem, a do tego obłędnie prezentującym się napojem kawowym? Dziś do wyboru mamy całe mnóstwo odmian kaw, sposobów ich ulepszania, urozmaicania, a następnie podawania. Czym jednak różni się topowa latte od typowego macchiato?
Zarówno na kawę latte, jak i kawę latte macchiato, składa się porcja espresso oraz spienione mleko. Różnice w przygotowaniu są dość subtelne, jednak decydują o sposobie podania oraz smaku, jaki uzyskujemy. Wiele zależy również od gatunku kawy. To espresso mimo wszystko jest bazą wielu kaw i jego moc, aromat czy metoda parzenia, zadecydują o walorach, jakie jesteśmy w stanie uzyskać.
Zacznijmy od tego, jak zrobić latte. Oryginalna latte to porcja espresso podawana w szklance lub filiżance o pojemności około 150 ml. Wedle pierwotnego sposobu przyrządzania, do porcji espresso dodawane jest mleko nie spienione, ale podgrzane gorącą parą. Na wierzchu tworzy się zatem delikatna pianka, ale znacznie subtelniejsza niż ta, jaką znamy z dzisiejszych propozycji latte. A wracając do obecnych, które podają nam już nie tylko w restauracjach i kawiarniach, ale nawet na stacjach benzynowych, możemy mówić po prostu o kawie z mlekiem, lecz mocno spienionym.
Kawa latte jak zrobić, by uzyskać dokładnie taką, jaką zwykle zamawiamy? W ten sam sposób, co powyższą, jednak przyda nam się wysoka szklanka, o pojemności 250-300 ml. Do porcji espresso wlewamy spienione mleko. Możemy wykorzystać specjalne spieniacze do mleka, które w zależności od konstrukcji i stopnia zaawansowania funkcjonalności, kosztować będą od kilku-kilkunastu złotych wzwyż. Innym sposobem jest zakup ekspresu z dyszą do spieniania mleka bądź specjalnego ekspresu na kapsułki, gdzie w wyznaczonym otworze umieszczamy kapsułkę z latte i gotowe! W zależności od rodzaju ekspresu oraz tego, czy chcemy zrobić latte czy latte macchiato, dobierzemy dedykowane kapsułki, np. https://www.dolce-gusto.pl/latte-macchiato.
Inna wersja kawy z mlekiem to latte macchiato. Te same składniki, co przy tradycyjnym latte, jednak różnica tkwi w szczegółach przyrządzania. Latte macchiato jak zrobić, by uzyskać odpowiedni smak? W ten sam sposób przygotowujemy porcję espresso oraz mleka. Do szklanki wlewamy jednak najpierw mleko, a dopiero potem porcję espresso. Taką kawą podaje się zwykle w przezroczystych szklankach, bo tworzy się trójwarstwowy napój kawowy, co daje dodatkowy efekt wizualny. Trzy warstwy tworzą się z tego względu, że spienione mleko po wlaniu do szklanki i odczekaniu krótkiego czasu, zaczyna się ochładzać, a na górze wytwarza się mleczna, delikatna pianka. Napar kawowy espresso jest lżejszy od mleka, ale cięższy od samej pianki, która znajduje się na górze. Wlewanie espresso sprawia, że kawa trafia nad warstwę mleka, ale na samej górze pozostaje warstwa mlecznej pianki. Uzyskujemy więc aromatyczny, pyszny i ciekawie prezentujący się napój kawowy. Smak jest jednak lżejszy i łagodniejszy od typowej latte, ze względu na tę kolejność dolewania porcji espresso.
Kawa to dla nas napój, który ma za zadanie pobudzić z samego rana lub za dnia, gdy w pracy czujemy się zbyt zmęczeni i za mało efektywni. Pobudzenie to jednak nie wszystkie możliwości, na jakie można liczyć, decydując się na kawę.
Wielokrotnie spotykamy informacje, że kawa odwadnia, bo działa moczopędnie. Jest w tym jednak tylko część prawdy. Jeśli codziennie raczymy się kawą w naprawdę dużych ilościach, przynajmniej kilku filiżanek lub ilość kawy przekracza 500-600 mg na dzień, to faktycznie może podziałać odwadniająco. Pijana z umiarem nie musi jednak nas martwić. Co więcej, kawa nie tylko orzeźwia i pobudza, ale również przyspiesza metabolizm. Do tego można liczyć na zawartość przeciwutleniaczy, które skutecznie radzą sobie ze zwalczaniem wolnych rodników. W ten sposób można więc nieco wydłużyć sobie życie – o około 10% u mężczyzn, a nawet 15% u kobiet.
W kawie znajdujemy również ryboflawinę, kwas pantotenowy, niacynę, mangan, potas, jak i magnez. Nie są to duże ilości, ale jednak wpływają na podniesienie waloru odżywczego. A co z kalorycznością? Jeśli nie fundujemy sobie codziennie kawy, która poza mlekiem ma jeszcze dodatki cukru, słodzików, syropów smakowych, lodów czy bitej śmietany, to na filiżankę „czystej” kawy, mogą sobie pozwolić nawet osoby na diecie odchudzającej.