Wszystkie przedsiębiorstwa, które mają styczność z żywnością muszą wdrożyć system HACCP. Tłumaczy się go jako System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych, a jego głównym celem jest zapewnienie bezpieczeństwa produktom spożywczym. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, konieczność zaimplementowania systemu dotyczy m.in. firm cateringowych, obiektów gastronomicznych, szkół, żłobków, przedszkoli, producentów żywności, dodatków do żywności, opakowań, hoteli i stołówek. Na czym polega monitoring HACCP i kiedy pojawia się konieczność jego przeprowadzenia?
Wdrażanie HACCP składa się z dwunastu kroków. Opracowanie systemu monitorowania to etap dziewiąty. Powinien on dotyczyć każdego punktu krytycznego. Wcześniej ustalone parametry są poddawane kontroli i pomiarom, aby sprawdzić czy została zachowana tolerancja. Monitoring ma w większości przypadków charakter ciągły. W tym celu wykorzystuje się urządzenia rejestrujące, które są podłączone do systemu. Jeśli dojdzie do przekroczenia wartości krytycznych, poinformują one o nieprawidłowościach.
Zarówno opracowanie, jak i monitoring HACCP wymaga specjalistycznej wiedzy, dlatego wiele firm zleca tego typu usługi profesjonalistom. Jest to dobre rozwiązanie przede wszystkim z uwagi na możliwość dopasowania procedur do specyfiki działań danego przedsiębiorstwa.
Jeśli kontrola jest zlecona zewnętrznym firmom, zawsze ustala się harmonogram inspekcji. Jest on dopasowywany indywidualnie, jednak konieczna jest systematyczność. W niektórych przypadkach działania kontrolne przeprowadza się średnio co cztery tygodnie. Monitoring HACCP to także obsługa obiektów mająca na celu ochronę przed szkodnikami. Dzięki regularnym obserwacjom i pomiarowi aktywności szkodników, możliwa jest ocena prowadzonych działań i tworzenie kolejnych, jeszcze skuteczniejszych planów.