Zamknij

Oregano - jakie ma właściwości i zastosowanie?

16:45, 17.03.2024 . Aktualizacja: 16:46, 17.03.2024

W kuchni wykorzystuje się różne rodzaje przypraw. Ubogacają smak potraw i nadają im niepowtarzalnego charakteru. Stosuje się je zup, sosów, zapiekanek, dań na bazie makaronu, ryżu, do warzyw, ryb i mięs. Do jedną z najpopularniejszych, wykorzystywanych przez lokale gastronomiczne i gospodynie domowe należy oregano. To przyprawa, która ma zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w ziołolecznictwie, kosmetyce i aromaterapii. Czym charakteryzuje się ta roślina? Warto poznać ją bliżej, ponieważ ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych.

Zioło o aromatycznych liściach

Origanum vulgare, czyli lebiodka pospolita jest rośliną wieloletnią, należącą do rodziny jasnowatych. Uprawiano ją w basenie Morza Śródziemnego, a obecnie jest chętnie uprawiana w przydomowych ogródkach w całej Europie. Roślina znana jest także pod nazwą dzikiego majeranku. To ziele tanie i popularne, ponieważ rośnie także pospolicie, i to w wielu miejscach, takich jak obrzeża lasów czy wzgórza.

Oregano jest dostępne w różnych postaciach: jako susz, olejek i ziele. To zioło o aromatycznych liściach, które jest lekko korzenne i ma intensywny, orzeźwiający aromat. Z tego względu jest bardzo chętnie wykorzystywane do dań kuchni włoskiej, takich jak pizza czy spaghetti.

Jakie właściwości ma lebiodka pospolita?

Lebiodka pospolita jest cennym źródłem wielu cennych witamin i minerałów, takich jak witamina E, witaminy z grupy B, a także witamin A, C i K. Ponadto zawiera spore ilości kwasu foliowego, żelaza, wapnia i magnezu, a także potas, mangan i miedź. Roślina zawiera także olejki eteryczne i przeciwutleniacze.

Ze względu na bogactwo cennych składników oregano wpływa niezwykle dobroczynnie na stan zdrowia i pomaga przy wielu dolegliwościach, takich jak:

zapalenia żołądka,

kaszel, trudności z oddychaniem,

niedoczynność wątroby i dróg żółciowych,

wzdęcia i gazy.

Lebiodka pospolita ma znakomite właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, działa jako łagodny środek moczopędny, wzmacnia układ odpornościowy, działa dobroczynnie na stan skóry.

Zastosowanie w kuchni i ziołolecznictwie

Bez wątpienia roślina, czy to w formie suszu, olejku czy jako ziele, ma szerokie spektrum zastosowań. Jako przyprawa kuchenna znakomicie komponuje się makaronami, warzywami, mięsami i rybami. Z powodzeniem można ją wykorzystać do sosów czy dresingów na bazie oliwy z oliwek. Dobrze komponuje się z innymi przyprawami, takimi jak czosnek czy tymianek.

Olejek z oregano zabija wirusy, bakterie i grzyby. To znakomity sprzymierzeniec w walce z przeziębieniem i problemami skórnymi, takimi jak grzybica, trądzik czy łuszczyca.

Ziele lebiodki pospolitej to nie tylko znakomita przyprawa do kuchni, ale także świetne remedium na wiele dolegliwości.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%