Zamknij

Żarcie z samochodu, czyli skąd się wzięły food trucki?

09:29, 02.01.2019 | RED

Pierwsze „mobilne restauracje” powstały już w latach 60 XIX wieku, w Teksasie. Trwała wtedy wojna secesyjna a hodowcy bydła szukali bezpiecznych pastwisk. Czasami poszukiwania przemieniały się w długie podróże po kraju, na które trzeba było zabrać zapasy jedzenia.

Wtedy to właśnie teksański ranczer, Charles Goodnight, wymyślił tzw. chuckwagon. Był to specjalny wóz z miejscem na kuchnię, naczynia oraz spiżarnię. Goodnight jest uznawany za prekursora restauracji na kółkach. Minęło trzydzieści lat i takie jadłodajnie były już całkiem popularne w dużych miastach w szczególności w okolicach fabryk. W wieku XX w latach 50 i 60’ zaczęto serwować z nich hamburgery, hot-dogi oraz lody, co było przełomowym momentem w historii food trucka.

Food truck – tak się je teraz

Food trucki znajdziemy wszędzie tam są duże skupiska ludzi, ale także w małych miejscowościach a nawet wsiach. Każdy chce skorzystać z wygody zamówienia potrawy na świeżym powietrzu nie zmieniając zbytnio swojego dziennego grafiku. Dużą popularność food trucki zawdzięczają mediom społecznościowym.

Dzięki nim klienci wiedzą gdzie dany food truck stoi i co oferuje dzisiejsze menu. Polska wcale nie odstaje w tym trendzie i również serwuje jedzenie na ulicy zachowują jego wysoki standard. Food trucki istnieją głównie dzięki pasjonatom jedzenia, którzy odkryli, że to nie tylko świetny sposób serowania pysznego jedzenia, ale także dochodowy biznes.  Restauracja Pasibus również swoją kulinarne podboje zaczynała od food trucka. Teraz można zamówić z niej poprzez stronę PizzaPortal.pl a w Sanoku z podobnego lokalu.   

 

(RED)
© isanok.pl | Prawa zastrzeżone