Zamknij

Klopsiki z indyka w dwóch odsłonach

23:00, 03.12.2019 | RED

Klopsiki w sosie koperkowym łatwe do przygotowania danie - poradzi sobie z nim każdy, kto zastosuje się do zawartych w przepisie wskazówek. Z podanych w przepisie składników, można przygotować smaczny i pożywny obiad dla czterech osób.

Składniki:

  • 450 gramów mięsa mielonego z indyka,
  • dwa jajka,
  • 2 cebule,
  • 20 dag pieczarek,
  • 1 namoczona w mleku bułka (np. poznańska)
  • pęczek świeżego koperku (można go zastąpić suszonym - będą potrzebne 2 łyżki)
  • olej rzepakowy (do smażenia pulpetów),
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 300 mililitrów słodkiej śmietanki,
  • 200 mililitrów bulionu drobiowego,
  • 2 listki laurowe,
  • dwa ziela angielskie,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przełóż mięso mielone, dwa jajka, sól, pieprz, 1/3 pokrojonego koperku, 1 posiekany ząbek czosnku oraz odciśniętą z mleka bułkę - wszystkie te składniki dobrze wymieszaj.
  2. Na patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę wraz z pieczarkami - kiedy ostygnie, połowę dodaj do miski z mięsem mielonym - znowu wszystko wymieszaj.
  3. Z mięsa mielonego uformuj pulpety średniej wielkości i obtocz je w mące - następnie przesmaż je na patelni na złoty kolor.
  4. Do rondla przelej bulion i dodaj tam liście laurowe i ziele angielskie. Po chwili włóż tam pulpety.
  5. Po około pięciu minutach dodaj tam pozostałe pieczarki z cebulą, posiekany drobno czosnek oraz wlej całą słodką śmietankę.
  6. Całość duś na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 15 - 20 minut.
  7. Jeśli masz suszony koper, to dodaj go do tego dania, na pięć minut przed końcem gotowania całej potrawy, a jeśli masz świeży koper, to posyp nim całe danie na końcu.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Pulpety z indyka to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak też i na kolację. Jest proste do przygotowania danie. Z pewnością zasmakuje wszystkim niejadkom oraz amatorom dań na bazie pomidorów. Z podanych w przepisie składników, można przygotować pełnowartościowy posiłek dla czterech osób.

Składniki:

  • 450 gramów mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 1 bułka namoczona w mleku (np. poznańska)
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • pół pietruszki,
  • puszka pomidorów pokrojonych w drobną kostkę,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka suszonej bazylii,
  • dwie łyżeczki ziół prowansalskich,
  • olej rzepakowy (do smażenia pulpetów),
  • 1/3 szklanki mąki,
  • 250 mililitrów słodkiej śmietanki,
  • 150 mililitrów bulionu wołowego.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę przesmaż na patelni wraz ze startą na grubych oczkach marchewką oraz pietruszką. Kiedy ostygną, połowę przełóż do osobnej miski.
  2. Do tej miski z marchewką, cebulą i pietruszką dodaj mięso mielone, odciśniętą z mleka bułkę, 1 posiekany drobno ząbek czosnku i dwa jajka. Całość dobrze wymieszaj.
  3. Z tej mięsno - warzywnej masy uformuj średniej wielkości pulpety i obtocz je w mące.
  4. Obsmaż je na oleju na złocisty kolor.
  5. Do dużego rondla dodaj pozostałą przesmażoną z marchewką i pietruszka cebulę. Wlej tam bulion wołowy i dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Gdy wywar zacznie się gotować włóż tam pulpety i zalej je pomidorami z puszki.
  6. Po około pięciu minutach dodaj tam bazylię i oregano.
  7. Po kolejnych pięciu minutach wlej tam słodką śmietankę i dosyp pokrojony drobno czosnek.
  8. W międzyczasie dopraw całość solą oraz pieprzem.
  9. Po kolejnych dziesięciu minutach danie będzie gotowe.

Pulpety z indyka (w sosie koperkowym lub pomidorowym) to doskonały pomysł na smaczny, prosty w wykonaniu oraz efektownie wyglądający na talerzu posiłek. Najlepiej smakują one z ryżem, makaronem albo z podpieczonymi w piekarniku bułeczkami pszennymi.

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
© isanok.pl | Prawa zastrzeżone