Klopsiki w sosie koperkowym łatwe do przygotowania danie - poradzi sobie z nim każdy, kto zastosuje się do zawartych w przepisie wskazówek. Z podanych w przepisie składników, można przygotować smaczny i pożywny obiad dla czterech osób.
Składniki:
- 450 gramów mięsa mielonego z indyka,
- dwa jajka,
- 2 cebule,
- 20 dag pieczarek,
- 1 namoczona w mleku bułka (np. poznańska)
- pęczek świeżego koperku (można go zastąpić suszonym - będą potrzebne 2 łyżki)
- olej rzepakowy (do smażenia pulpetów),
- 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 300 mililitrów słodkiej śmietanki,
- 200 mililitrów bulionu drobiowego,
- 2 listki laurowe,
- dwa ziela angielskie,
- 3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przełóż mięso mielone, dwa jajka, sól, pieprz, 1/3 pokrojonego koperku, 1 posiekany ząbek czosnku oraz odciśniętą z mleka bułkę - wszystkie te składniki dobrze wymieszaj.
- Na patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę wraz z pieczarkami - kiedy ostygnie, połowę dodaj do miski z mięsem mielonym - znowu wszystko wymieszaj.
- Z mięsa mielonego uformuj pulpety średniej wielkości i obtocz je w mące - następnie przesmaż je na patelni na złoty kolor.
- Do rondla przelej bulion i dodaj tam liście laurowe i ziele angielskie. Po chwili włóż tam pulpety.
- Po około pięciu minutach dodaj tam pozostałe pieczarki z cebulą, posiekany drobno czosnek oraz wlej całą słodką śmietankę.
- Całość duś na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 15 - 20 minut.
- Jeśli masz suszony koper, to dodaj go do tego dania, na pięć minut przed końcem gotowania całej potrawy, a jeśli masz świeży koper, to posyp nim całe danie na końcu.
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Pulpety z indyka to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak też i na kolację. Jest proste do przygotowania danie. Z pewnością zasmakuje wszystkim niejadkom oraz amatorom dań na bazie pomidorów. Z podanych w przepisie składników, można przygotować pełnowartościowy posiłek dla czterech osób.
Składniki:
- 450 gramów mięsa mielonego,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 1 bułka namoczona w mleku (np. poznańska)
- 3 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- pół pietruszki,
- puszka pomidorów pokrojonych w drobną kostkę,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka suszonej bazylii,
- dwie łyżeczki ziół prowansalskich,
- olej rzepakowy (do smażenia pulpetów),
- 1/3 szklanki mąki,
- 250 mililitrów słodkiej śmietanki,
- 150 mililitrów bulionu wołowego.
Sposób przygotowania:
- Cebulę przesmaż na patelni wraz ze startą na grubych oczkach marchewką oraz pietruszką. Kiedy ostygną, połowę przełóż do osobnej miski.
- Do tej miski z marchewką, cebulą i pietruszką dodaj mięso mielone, odciśniętą z mleka bułkę, 1 posiekany drobno ząbek czosnku i dwa jajka. Całość dobrze wymieszaj.
- Z tej mięsno - warzywnej masy uformuj średniej wielkości pulpety i obtocz je w mące.
- Obsmaż je na oleju na złocisty kolor.
- Do dużego rondla dodaj pozostałą przesmażoną z marchewką i pietruszka cebulę. Wlej tam bulion wołowy i dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Gdy wywar zacznie się gotować włóż tam pulpety i zalej je pomidorami z puszki.
- Po około pięciu minutach dodaj tam bazylię i oregano.
- Po kolejnych pięciu minutach wlej tam słodką śmietankę i dosyp pokrojony drobno czosnek.
- W międzyczasie dopraw całość solą oraz pieprzem.
- Po kolejnych dziesięciu minutach danie będzie gotowe.
Pulpety z indyka (w sosie koperkowym lub pomidorowym) to doskonały pomysł na smaczny, prosty w wykonaniu oraz efektownie wyglądający na talerzu posiłek. Najlepiej smakują one z ryżem, makaronem albo z podpieczonymi w piekarniku bułeczkami pszennymi.