Zamknij

Kiedy się przeprowadza monitoring HACCP?

10:07, 23.11.2021 | .

Wszystkie przedsiębiorstwa, które mają styczność z żywnością muszą wdrożyć system HACCP. Tłumaczy się go jako System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych, a jego głównym celem jest zapewnienie bezpieczeństwa produktom spożywczym. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, konieczność zaimplementowania systemu dotyczy m.in. firm cateringowych, obiektów gastronomicznych, szkół, żłobków, przedszkoli, producentów żywności, dodatków do żywności, opakowań, hoteli i stołówek. Na czym polega monitoring HACCP i kiedy pojawia się konieczność jego przeprowadzenia?

 

Najważniejsze informacje na temat systemu

Wdrażanie HACCP składa się z dwunastu kroków. Opracowanie systemu monitorowania to etap dziewiąty. Powinien on dotyczyć każdego punktu krytycznego. Wcześniej ustalone parametry są poddawane kontroli i pomiarom, aby sprawdzić czy została zachowana tolerancja. Monitoring ma w większości przypadków charakter ciągły. W tym celu wykorzystuje się urządzenia rejestrujące, które są podłączone do systemu. Jeśli dojdzie do przekroczenia wartości krytycznych, poinformują one o nieprawidłowościach.

Zarówno opracowanie, jak i monitoring HACCP wymaga specjalistycznej wiedzy, dlatego wiele firm zleca tego typu usługi profesjonalistom. Jest to dobre rozwiązanie przede wszystkim z uwagi na możliwość dopasowania procedur do specyfiki działań danego przedsiębiorstwa.

Co jeszcze warto wiedzieć na temat monitoringu?

Jeśli kontrola jest zlecona zewnętrznym firmom, zawsze ustala się harmonogram inspekcji. Jest on dopasowywany indywidualnie, jednak konieczna jest systematyczność. W niektórych przypadkach działania kontrolne przeprowadza się średnio co cztery tygodnie. Monitoring HACCP to także obsługa obiektów mająca na celu ochronę przed szkodnikami. Dzięki regularnym obserwacjom i pomiarowi aktywności szkodników, możliwa jest ocena prowadzonych działań i tworzenie kolejnych, jeszcze skuteczniejszych planów.

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%