Wiele osób pozostaje silnie uczulonych na gluten, choć często nie zdają sobie z tego sprawy. Alergia ta powoduje najczęściej zmiany skórne, zapalenie gardła, astmę, pokrzywkę, obrzęki, ale również nieżyt nosa i duszności. Nadmiar glutenu w organizmie, który nie radzi sobie z jego efektywnym trawieniem, może także wpływać na pogorszenie samopoczucia, brak energii do działania, ogólne osłabienie. A przecież gluten spotykamy w większości produktów spożywczych powstających na bazie zbóż. Wydaje się więc, że trudno wyeliminować go z naszej diety. Nic bardziej mylnego. Świetnym rozwiązaniem, zarówno dla naszego zdrowia fizycznego, jak i psychicznego, okaże się przejście na pieczywo bezglutenowe. W piekarni Bezglutenowy Hert znajdą Państwo pyszne i świeżutkie bułeczki bezglutenowe czy chrupiące chleby bezglutenowe prosto z pieca.
Gluten to składnik występujący w ziarnach niektórych zbóż, m.in. pszenicy, żyta i jęczmienia. Jest mieszaniną białek roślinnych, gluteniny i gliadyny. Do najczęstszych objawów uczulenia po spożyciu produktów zawierających gluten należą zmiany skórne, problemy z oddychaniem, zapalenia gardła, a także pokrzywki i obrzęki. Przejście na pieczywo bez glutenu nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych rodzajów chleba i bułeczek. Dzięki piekarniom bezglutenowym możemy przejść na zdrową dla nas dietę, zaopatrując w pieczywo, przy którego produkcji wykorzystano mąki bezglutenowe. Walory smakowe się nie zmieniają, a my skuteczniej dbamy o swoje zdrowie i samopoczucie. Jeżeli cierpią Państwo na alergię na gluten, produkty z piekarni Bezglutenowy Hert okażą się pyszną alternatywą. Przy ich wypieku używamy dokładnie tych samych technik wyrabiania ciasta, korzystając z mąki gryczanej, mąki owsianej lub mieszanki mąk nie zawierających glutenu. Wyrobione ciasto, uformowane w kształt Państwa ulubionych chlebów czy bułeczek, wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Wierzch bułek i chlebów pozostaje chrupiący, zaś środek mięciutki i zwarty.
Do wypieku bułek bezglutenowych wykorzystujemy mąki: owsiane, gryczane, kukurydziane, jaglane lub z ryży brązowego. To pozwala nam zachować naturalny smak, kruchość i formę standardowego pieczywa. W ofercie sklepu Bezglutenowy Hert znajdą Państwo pyszne bułeczki nie zawierające glutenu, które pozwolą nam - bez rezygnacji ze składników porannego śniadania - wybrać zdrową alternatywę. Wypiekamy je według własnych, wewnętrznych receptur, co sprawia, że nasze bułki są unikalne, a jednocześnie w pełni naturalne.
Sklep Bezglutenowy Hert (https://bezglutenowyhert.pl/) to również ogromny wybór chlebów bez dodatku glutenu, opracowanych na bazie autorskich receptur. Wszystkie nasze produkty posiadają certyfikat znaku polskiego towarzystwa osób z celiaklią i na diecie bezglutenowej, co pozostaje gwarancją ich bezpiecznego spożycia dla osób uczulonych tę mieszankę ziaren. Nasze pieczywo nie zawiera konserwantów, co sprawia, że dużo krótszy termin ważności. Dlatego zawsze oferujemy wyłącznie świeże wypieki. W ofercie znalazły się m.in. chleby jasne i jasne z ziarnami, pieczywo ciemne przygotowane na zakwasie jaglanym, a nawet bezglutenowe muffiny, a także mąki bezglutenowe z różnych ziaren, które pozwolą Państwu na samodzielne przygotowanie i wypiek przepysznych chlebów i bułeczek.