Zamknij

Gluten – wróg układu pokarmowego?

15:46, 17.04.2019 | Materiał Partnera

Temat glutenu i jego działania

Na temat glutenu i jego oddziaływania na organizm powstały tysiące publikacji o większym lub mniejszym poziomie fachowości. Jednakże nie możemy zapominać o tym, iż świadomość własnego żywienia jest najbardziej istotna w sferze zdrowia. Dlatego też gorąco zachęcamy wszystkich do poznania tajników glutenu i podjęcia decyzji, czy catering bezglutenowy będzie odpowiednią opcją żywienia.

Gluten jako białko naturalnie obecne w wielu produktach zbożowych jest czymś, co w diecie sportowca jest obecne powszechnie. Każdy z nas, niezależnie od stopnia zaawansowania i ilości godzin treningowych poświęcanych każdego dnia wie, iż zdarza nam się zjeść produkty zbożowe takie jak pieczywo, makarony czy inne produkty mączne. Jest to jedno z najpopularniejszych źródeł pożywienia od dziesiątek lat, więc bardzo trudno jest się go wyzbyć. Jednakże warto jest pamiętać o tym, iż z diety pudełkowej przygotowanej we współpracy z fachowcami z zakresu żywienia, wykluczyć możemy go całkowicie.

Przechodząc jednak do działania glutenu na organizm i układ pokarmowy, warto jest wspomnieć o tym, jakie problemy może on wywołać u osób z nietolerancją glutenu, lub też z osobami o obniżonej tolerancji na niego. Przede wszystkim na uwadze musimy mieć wszelkie bolesne dolegliwości. Ponadto też mogą pojawić się rozstroje takie jak biegunki lub zaparcia.

 

Czy wykluczenie glutenu ma wpływ na wyniki sportowe?

Wiele osób panicznie wręcz boi się wykorzystywania bezglutenowego cateringu dietetycznego, sądząc iż może to przynieść poważne problemy związane z podnoszeniem wyników sportowych mając na uwadze, iż jest to wszakże białko, które pełni jedną z ważniejszych ról w zbilansowanej diecie sportowej. Jednakże wykluczenie tylko tego rodzaju białka nie ogranicza w żaden sposób możliwości treningów, poprawy muskulatury i wielu innych istotnych w sporcie kwestii. Jedynym warunkiem jest opracowanie jadłospisu dietetycznego przez osobę o odpowiednim doświadczeniu w przygotowywaniu bezglutenowego cateringu dietetycznego.

 

Jak rozpoznać dobre źródło posiłków bezglutenowych dla sportowców?

Jest to sprawa analogiczna do wszystkich innych źródeł dostarczania pożywienia. Przede wszystkim warto jest się posiłkować opiniami innych ludzi i zdecydować się na takie wybory, które to są przetestowane przez naszych znajomych. Pomocne są także opinie z Internetu, jednakże w dobie wszechobecnego kupowania opinii należy zawsze mieć odpowiedni dystans. Kiedy nikt z naszych znajomych nie jest akurat osobą aktywnie wykluczającą gluten ze swojej diety pudełkowej, zawsze pozostają znajomi z siłowni. I właśnie na tych kilku radach opierając się można już zacząć praktyczną część wyboru. Zarówno wizyta z restauracji z bezglutenowym cateringiem dietetycznym, jak i kontakt przez stronę internetową, pozwala na sprawdzenie w praktyce umiejętności danej restauracji. Wiele z nich, które nie mają absolutnie nic do ukrycia, oferuje próbne menu dietetyczne na cały dzień w promocyjnej cenie. Możemy się wtedy przekonać, jak wygląda rozkład posiłków, ich wielkość i generalnie sposób przyrządzenia.

Oprócz wspomnianych wyżej możliwości, zwykle czeka nas ankieta do wypełnienia lub rozmowa z dietetykiem. Od jej dokładności zależy w dużej mierze to, jak bardzo dopasowany do nas zostanie dany pakiet. A wybierać można nie tylko spośród różnych wariantów bezglutenowej diety sportowej, ale również i są pakiety wegetariańskie, nastawione na budowanie masy, lub też mające dostarczyć najwięcej witamin i innych potrzebnych składników, jak to jest możliwe. Rzetelność rozmowy lub wnikliwość ankiety to ostatni element udanej oceny restauracji.

(Materiał Partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
© isanok.pl | Prawa zastrzeżone